6. prosince 2015

Nová Paka

Město se nachází v Krkonošském podhůří.

Nejstarší zmínka o existenci města je z roku 1357. V té době tu na místě dnešního náměstí vzniklo poddanské podhorské městečko, které bylo často sužováno velkými požáry.
Až do poloviny 19. století bylo součástí kumburského panství a od této doby bylo město pověstné svým bohatým společenským a kulturním životem.

Nejcennější památkou je tu paulánský klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie (1709-32), který byl postaven na místě, kde stával kaple (1414), která tu stála díky legendě o nalezení zázračné sošky Panny Marie v nedalekých dolech v Stupné.
Leží sice kousek mimo město, ale svého času tu bylo poutní místo - které ročně navštívilo až 20 000 poutníků. Roku 1785 byl klášter zrušen a od roku 1872 je používán jako nemocnice. Ke klášternímu chrámu vede kryté schodiště postavené zde v roce 1737.

Mimo město naleznete také dřevěný řeckokatolický kostel z 18. století, který sem přestěhoval z podkarpatské Rusi (z obce Obava u Užhorodu) místní sběratel, továrník Oto Kretschmer v roce 1930.

Nejznámějším objektem města je však bezesporu novorenesanční Suchardův dům poblíž náměstí. Je ozdoben figurálními sgrafity podle kartonů Mikoláše Alše a dnes v něm sídlí muzeum. Před domem je vystaven araukarit dlouhý 8,30 metru..
Na náměstí se pak nachází Muzeum Klenotnice drahých kamenů z bohatých nalezišť v okolí (acháty, jaspisy, ametysty, ale i zkřemenělé kmeny stromů, kapradin a přesliček..

Významnou památkou na náměstí je také farní kostel sv. Mikuláše přestavěný roku 1783-87 barokně a upraven roku 1872 do dnešní novogotické podoby.

Ve městě samotném najdete řadu soch, např. mariánský sloup (1716), kašna se sochou sv. Floriána, socha mistra Jana Husa (1898).

Známá je také nedaleká Štikovská rokle, kde se koná ročně několik motokrosových a autokrosových závodů na místní dráze.

Žádné komentáře:

Okomentovat