22. listopadu 2015

Praotec Čech byl kelt

e3d3dbfd56_50371504_o2

Keltské srdce a krev
Po keltském kmeni Bojů dostaly naše země latinský název Boiohaemum. Bohemia. Böhmen. Jsme jedna z keltských pravlastí. Některé naše řeky si uchovaly svůj název ještě z té doby. Např. Vltava (Vultava - divoká řeka), Ohře (Agara - řeka, kteřá má rychlý tok), Jizery (Isara - bystrá řeka). Zvyk zavěšování jmelí (nejposvátnější keltská bylina) během zimního slunovratu se nám dochoval až do křesťanských vánoc, atd.

Z Evropanů se nám tak stávají příbuzní ze Skotů, Irů, Bretaňců. K těm máme krví, ale i projevem blíž než ke Slovákům. Například dudy. Kde na světě se pořádně hraje na dudy? U nás, pak dlouho, dlouho nic a najednou jsme až ve Skotsku, Irsku. Když se zaposloucháme do Skotsko-Irských balad a do písní Čechomoru (který sbírá a modernizuje naše staré písně), tak je podobnost až zarážející. Pokud se podíváme do našich hospod na chasníky, kteří se ládují pivem a často přemýšlí, komu dají po nosu, tak ti jako by z oka vypadli Skotům. Ne Ivánkovi jsme podobní, ale McGregorovi! A jako poslední kapka je mutace genu CFTR (G551D), která je rozšířená v Británii, Irsku, Bretani, Rakousku a…ano, v Čechách.


Kdo tedy byl bájný praotec Čech z kmene Bojů, po kterém byla pojmenována naše vlast, se asi jen tak nedozvíme. Co ale je velmi pravděpodobné, je kníže Krok. A to byl kelt jak poleno!
Teda vlastně Crocco…
Vládce, pro kterého byly raženy mince s jeho portrétem a jménem.
Bohužel se jich dochovalo jen minimum a to málo je bohužel jen v soukromých sbírkách.

A tak tedy zavřeme oči a budeme snít o tom, jak spravedlivým vládcem byl Crocco, nebo jak kdo chce Krok a jak krásné a vzdělané byly jeho dcery. Zasněte se, až půjdete na Vyšehrad. Třeba uzříte tři krásné dívky obklopené svou družinou, uvidíte Kroka, jak rozsuzuje spravedlivým ortelem své poddané.

Sněte, třeba je něco z toho skutečnost a když ne, naše báje a pohádky jsou přece tak tajemné a krásné.

JOSEF_~1

Žádné komentáře:

Okomentovat